Finn-dingi beszámoló 2019-09-28 00:00


Finn Dinghy Masters EB 2019Schwerin Schwerin Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományi fővárosa. Rostock után a második legnagyobb tartományi város, és a négy legnagyobb tartományi központ egyike.
Alig 100 000 lakosával a legkisebb német tartományi főváros. Ezt a wikipédiából ollóztam ki okosan, sokat magával a várossal nem találkoztam.
Bár egyszer voltam a helyi Aldiban, és ettem méretes csülköt, meg persze a bratwurst és haverjai.

Utazás a megszokott móka szerint. 12 méteres szerelvény; dupla hajó, dupla élvezet. 1200 km 17 óra.
Itt viszont meglepődtem.
A google szerint van autópálya, a valóságban nincs. Illetve annak táblázzák amin haladsz, csak max. 50-60 km/h, egy nyomvonal, pocsék minőség, mint a Paks-Cece sztrádán. Ezen mondjuk nem röhögtem.

Régen jártam az NDK-ban. Apró változások. A régi szocreál klubház átfestve, fűtéscsövek praktikusan eltakarva, EU konform sólya, daru.
A sör ugyanannyi, csak márka helyett euró. Mégis ugyanaz az illat, mint annak idején… (Sipi szerint van ilyen spray) Önkéntes rendőrök, intézkedők hazája.
Minden praktikus. Még a patikus is.

Alvás a kocsiban, rideg tartás. Kempingezés Tonyóval, meghitt reggelik együtt, koccintások, bambulások, elmélkedések.

Éjjel esik, a hajnal deres, a nappal napos, az este hűvös. Gyönyörű szél. A tó számomra maga a csoda. Ilyet kérek Paksra! Mély, tiszta, érintetlen, vadregényes part, sehol egy szélárnyékot okozó hegy.
Közel az Északi-tenger, hozza is a szeleket. A kardinális jelzéseket illik komolyan venni, a sziklák elkerülendők. Meglepő, hogy bár a nyár utolsókat rúgja, kevesen vannak a vízen.
Azok viszont számomra ismeretlen hajó típusokkal.

16 nemzet 65 kolléga. Négyen itthonról.
Az elején erősebb – 15-21 csomós -, majd inkább gyenge-közepes szél. 42. hely. Egy futamból kényszerű kiállás, ütközés miatt.
Küzdelmes napok ismeretlen vízen, mégis Balatonról ismerős trükkös szélfordulókkal.
Délutánonként mintha a Koloskába cirkáltam volna haza a forgolódós északiban.

Könnyű volt a mezőnyben példaképet találni, fohászkodni, hogy igen én is így szeretném majd. Pl. Günter Kellermann bácsi a legenda kategória (tehát 70 év fölötti, igen 70 év fölötti) versenyzője a napsütötte Kielből, kitérdelt mackó alsóban, végig lógva az egész napot.
Schwerin jó hely, csak közelebb kellene húzni.

Részletes eredmények, napi összefoglalók itt:

https://www.manage2sail.com/enUS/event/18b1b21a-ffbe-4fe6-9775-1398a55b4ddf/tab/results#!/results?classId=finn

és itt:
https://www.finnworldmaster.com/events/europeans-2019-schwerin.