ARTESZ Kupa beszámoló 2020-08-23 00:00


Örvendetes résztvevő számmal, Finn dingi 42 résztvevő, Kalóz 23 hajó, 420-as osztály 19 egység, az ASE történetében rekord nevezéssel zajlott a verseny, amely egyben a Kalóz junior osztály Flottabajnoksága is volt.

A rendezőktől megszokott pazar vendéglátás és szíves fogadtatás mellett, a három nap alatt az időjárás nem kedvezett a rendezőknek. Az első versenynapon a tomboló nyárban már reggel hét ágra sütött a nap, amihez némi reggeli keleti szél is párosult. 10 órakor öt–hat csomós szélben rajtolt előbb a finn-, majd a kalóz, harmadiknak pedig a 420-as osztály. Mindhárom osztály elsőre rendben rajtolt, sőt, az egyéni visszahívó-lobogó sem került elő.

Az első hátszél szakaszon vitorlázott a mezőny, amikor a szél gyengülni kezdett. A rendezők a második cirkáló szakasz rövidítésével és pálya rövidítéssel próbálták menteni a futamot, a szél rohamosan csökkent, a kritikus 3 kts alá esett, a hajók már nem értek fel a másodszor kreutz bójához, a futamot érvényteleníteni kellett.

Rövid vízi halasztás után, az AP alá H került, a továbbiakban parton reménykedhetett - várakozhatott a mezőny. a rekkenő hőség általában nem párosul széllel, így délután a másnap kora reggeli folytatás mellett döntöttek a rendezők.

A szombat kora reggel is hasonlóan kezdődik, mint az előző nap, hét ágra süt a nap, 9 órára kialakul némi keleti szél. Egy futamot minden osztály sikeresen teljesít. A második futamra a finneseknek már kevés a szél, ők a parton folytatják. A kalóz és a 420-as osztálynak a rendezők a 3,5 ….. 4,2 kts között lengedező keletiben megpróbálnak még egy futamot rendezni. a rajt után még biztató a helyzet, de az első hátszeles szakaszon már csak alig állnak ki a spinakkerek, a szél tartósan 3 kts alatt, a futamot érvényteleníteni kell. A kalóz és a 420-as egységek is a parton várják a folytatást, majd kora délután másnapra halasztunk

A vasárnapi folytatás bíztató. A meteo hidegfrontot, erős, időnként viharos szelet ígér, ami az éjszaka alatt meg is érkezik. Bízunk a délelőttre kialakuló északiban, de a felhők nem akarnak szakadozni, fújdogál keletről, fúj a csőről, visszamegy keletre, fújdogál a hajógyárról, de az északi nem jön. Közben a másodfokot, reffelik, már csak I. fokú a viharjelzés. Sajnos a hidegfront gyenge, a tó feletti feláramlás még nagy, kerüli a nagy vízfelületet a szél, így a keleti medencében csak az Almádi - Világos vonaltól keletre fúj.

11 óra körül kialakul egy 320-350 között legyező, a tóra sávokban betörni próbáló szél. Két futamot sikerül teljesítenie a mezőnynek, az olykor 10 kts körüli, a másik pillanatban 4 kts- ra beülő szélben.

A rendezők 3 futam alapján hirdettek eredményt.Hagemann László
versenyvezető